dimanche 12 avril 2015

Féconds prolongements d'une lointaine clandestinité

quand, outre-Pyrénées, la Guardia Civil se comportait comme le faisaient à la même époque à l'échelle de l'histoire, en Algérie, ceux qui torturaient et violaient... Ce qui se savait.

D'un temps où le" parler catalan", "écrire et publier catalan", "introduire outre Pyrénées des revues et/ou livres écrits en catalan" étaient interdits, où "la liberté d'expression" était punie d'années de prison, sinon de sa vie, où les républicains espagnols survivants étaient enfin sortis des camps où les avait parqués et parfois tués, la république Française, après des années de non-intervention... D'un temps, cette 1ère moitié des années 60, où le franquisme était toujours là, avec son cortège de condamnations, sévices, exécutions... D'un temps où l'amertume d'un partage du monde à la Libération qui avait omis de revoir la situation de l'Espagne, était toujours là, avec le sentiment d'incompréhension, d'injustice, d'absurdité...

D'un temps vécu de multiples formes de clandestinités, et résistances, comme ces longs applaudissements, pour quelques mots risqués en catalan  par une française de  21 ans à l'Université de Barcelone, où intervenait Rosa Sensat... ("risqués" pour la prononciation, plus que pour la peur de la Guardia civil)


Rosa Sensat toujours, une lettre d'information qui nous parvient régulièrement. Une fidélité et un travail sans cesse renouvelé sur l'apprentissage scolaire pour tous les enfants, très proche de ces travaux du GFEN avec lequel les liens s'étaient ensuite noués...

Mújica, Gabilondo, Fontana i Serrat entre els participants a la 50a Escola d'Estiu

10-04-2015
Repensant l’escola
Aquests últims dies es parla molt de paradigmes educatius i de la necessitat de canvis a les escoles i instituts per tal d’adequar-se a la societat del segle XXI. Aquest discurs no és nou. Des de fa anys hi ha moltes veus que demanen reiteradament aquests canvis, que permetin construir coneixement i desenvolupar aquelles habilitats i competències útils per a la vida.
També des de fa temps hi ha escoles i instituts públics que estan portant a terme projectes educatius, que tenen els infants i joves com a protagonistes del seu aprenentatge. Moltes d’aquestes escoles són de nova creació, però també hi ha escoles que han fet un gran esforç per anar fent canvis progressius en les seves planificacions, tant pedagògiques com organitzatives.
Són escoles que van fent modificacions graduals en els seus projectes, malgrat les condicions no són òptimes s’informen i es formen per poder acompanyar a infants i joves en el seu procés d’aprenentatge.
Tenim la sensació que aquesta feina callada de tots aquests equips no és prou valorada, normalment no són protagonistes de cap notícia de portada, però en el seu dia a dia hi ha la també ferma voluntat de repensar metodologies, didàctiques, estructures organitzatives... en fi de repensar l’escola.


Rosa Sensat toujours, une lettre d'information où s'évoque la maternité d'Elna, où se sauvait les bébés des femmes espagnoles de divers camps...Maternité d'Elna dont nous parlait Lynes Avezard et sur laquelle se pourrait faire une information..


Commemorem la República amb fragments de "La Maternitat d'Elna"

dijous, 26 de març, 2015

Per a commemorar l'aniversari de la II República, Rosa Sensat ha programat pel dia 14 d'abril a les 18.30 hores i a la Sala d'Actes de l'associació, la interpretació teatral de diversos fragments de l'espectacle "La Maternitat d'Elna", una producció de Projecte Galilei i Fortià Viñas basada en l'obra homònima d'Assumpta Montellà.
La interpretació anirà a càrrec de l'actriu i cantant, Rosa Galindo. Presentaran l'autora del llibre i historiadora, Assumpta Montellà, i la presidenta de Rosa Sensat, Irene Balaguer.
La Maternitat d’Elna parla d’uns fets històrics que tenen lloc al final de la Guerra Civil quan l’exèrcit republicà es retira davant de l’última embranzida de l’exèrcit franquista i comença l’exili de centenars de milers de persones.
Parla també del que va ser capaç de fer una persona molt jove, Elisabeth Eidenbenz, per salvar les dones embarassades d’haver de patir el part en les pèssimes condicions dels camps de refugiats francesos. I tanmateix parla, d’una forma directa i clara, del que és un veritable cant a l’esperança.
Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire